Сьогодні - Всесвітній день водних ресурсів

 Бережімо воду – і у колодязі, і у річці, і у джерелі. Пам’ятаймо, що чиста вода – це  запорука здоров’я та довголіття нас і наших дітей

22 березня  ми щорічно відзначаємо Всесвітній день водних ресурсів  (World Water Day), запроваджений Генеральною Асамблеєю ООН в 1993 році. Тема Всесвітнього дня води у 2024 році:  «Вода для миру». Тож  у Черкаському управлінні захисних масивів дніпровських водосховищ сьогодні відбулися заходи з нагоди цього дня.

Присутні вшанували пам'ять жертв  війни з російським агресором загальнонаціональною хвилиною мовчання.

         Начальник управління Олександр Бовсуновський проінформував про те, що  з приводу відзначення Всесвітнього дня води на сайті ООН було опубліковано звернення до країн і народів, в якому зазначалося:

«Процвітання і мир залежать від води. Оскільки країни керують зміною клімату, масовою міграцією та політичними заворушеннями, вони повинні поставити водну співпрацю в центр своїх планів. Вода може вивести нас із кризи. Ми можемо сприяти гармонії між громадами та країнами, об’єднавшись навколо справедливого та сталого використання води – від Конвенцій ООН на міжнародному рівні до дій на місцевому рівні. Оскільки наслідки зміни клімату зростають і чисельність населення зростає, існує нагальна потреба всередині та між країнами об’єднатися навколо захисту та збереження нашого найціннішого ресурсу.Громадське здоров’я та процвітання, продовольча та енергетична системи, економічна продуктивність та цілісність навколишнього середовища – усе це залежить від добре функціонуючого та справедливо керованого водного циклу.Відігравайте свою роль, станьте частиною глобальної кампанії «Вода заради миру». Потрібно, щоб усі – від окремих людей і сімей до компаній і урядів – робили все можливе, щоб співпрацювати у сфері води та прокладати шлях до більш гармонійного суспільства.Цього Всесвітнього дня води ми всі маємо об’єднатися навколо води та використовувати воду для миру, закладаючи основи більш стабільного та процвітаючого майбутнього».

У міру посилення впливу зміни клімату і зростання чисельності населення виникає гостра необхідність в об’єднанні зусиль як всередині країн, так і між ними із захисту і збереження нашого самого цінного ресурсу. Від правильного функціонування гідрологічного циклу і справедливого управління ним залежить здоров’я та розвиток населення, продовольча та енергетична сфери, економічна продуктивність і збереження навколишнього середовища.

Україна, зазнаючи агресії зі сторони росії, теж потерпає від проблем з водою. Це і забруднення водних ресурсів на окупованих територіях та на лінії зіткнення, це і обмеження доступу населення до питної води внаслідок пошкоджених водогонів, це і одна із найбільших техногенних катастроф – руйнування російськими військами дамби Каховського водосховища.

- Тому зараз від праці кожного з нас залежить багато, адже тільки спільними зусиллями ми зможемо виконати завдання,які ставить перед нами сьогодення і таким чином наближати перемогу. – наголосив Олександр Бовсуновський.

Головний гідролог служби водних відносин та техногенно-екологічної безпеки  Ярослава Клименко та провідний гідротехнік цієї служби  Сергій Кисільов підготували  до Всесвітнього дня водних ресурсів тематичний відеоролик за участю працівників управління. Такий формат роботи виявився дуже вдалим, адже кожен мав нагоду висловити свої думки про воду та її збереження.

Також учасники заходу переглянули  фільм  режисера Олексія Хуторного «Віднесені водою». Творці і актори фільму нині боронять Україну  на східному фронті. Стрічка розповідає про історію створення Кременчуцького водосховища на  теренах Черкащини, про водойми нашого краю.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Добавить комментарий


Защитный код
Обновить